Compositora especialitzada en creació interdisciplinària doctorada al Royal College of Music de Londres. El 2020 va ser guardonada amb el Premi Nacional de Música “pel caràcter interdisciplinari, innovador i arriscat d’un llenguatge compositiu singular i propi”. Recentment, ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Cultura 2024 del CoNCA “per la seva excel·lència en la composició musical amb una veu pròpia, fruit d’una sòlida formació i l’aptitud per a la innovació que li permeten assolir l’equilibri entre l’experimentació sonora i visual sense perdre la capacitat d’emocionar un públic ampli”.
La seva música ha estat interpretada en sales com el Gran Teatre del Liceu, l’Auditori Nacional de Música de Madrid, L’Auditori de Barcelona, el Palau de la Música Catalana, el Wigmore Hall de Londres, el Queen Elizabeth Hall (Southbank Centre), la Philharmonie Luxembourg, l’Het Concertgebouw, la Wiener Konzerthaus, la Musikverein, l’Elbphilharmonie d’Hamburg, el Konserthuset de Estocolm, el Müpa Budapest o el DOX Centre for Contemporary Art de Praga, entre d’altres. La seva música ha estat present en festivals com el Huddersfield Contemporary Music Festival, el Kunstfest Weimar i el Festival de Lucerna i ha col·laborat amb agrupacions com la London Sinfonietta, la Oslo Sinfonietta i el Phace Ensemble, entre d’altres.
Dins del marc de la creació operística, és creadora de DIDO Reloaded (2013) i, gràcies al projecte Go, ÆNEAS, go!, el 2014 rep el Berliner Opernpreis de la Neuköllner Oper de Berlín. El 2015, estrena disPLACE – II. Història d’una casa (text de H. Tornero i direcció escènica de P. Pawlik) al festival vienès MusikTheaterTage Wien, òpera que es reinterpretà als Teatros del Canal dins la programació general del Teatro Real de Madrid 2016/17. El 2018, crea l’òpera bufa Je suis narcissiste amb H. Tornero i M. Pazos, que s’estrena dins la programació general de les temporades 2018/19 del Teatro Real de Madrid, el Teatro Español i el Teatre Lliure de Barcelona. Je suis narcissiste va ser guanyadora d’un Premi Alícia a la categoria ‘Interdisciplina’ i nominada als International Opera Awards 2020 a la categoria de World Premiere i als Premis Max en tres categories.
A la temporada 2022/23, Raquel estrena Alexina B. al Gran Teatre del Liceu, juntament amb la llibretista Irène Gayraud i la directora d’escena Marta Pazos. Aquesta òpera, mereixedora de la Beca Leonardo de la Fundació BBVA 2020 i nominada als International Opera Awards 2023 a la categoria ‘World Premiere’, ha resultat guanyadora de múltiples premis, entre ells un Premi Max 2024 a la categoria ‘Millor composició musical per a espectacle escènic’ i un Premi Alícia 2024 (Acadèmia Catalana de la Música) a la categoria ‘Autoria’.
Entre els projectes recents més destacats l’obra simfònica Las constelaciones que más brillan, estrenada a L’Auditori de Barcelona amb l’OBC, dirigida per Ludovic Morlot, i amb interpretacions posteriors a l’Elbphilharmonie d’Hamburg i al Konserthuset de Stockholm,el quartet de corda à plein, estrenat pel Quartet Quiroga al Palau de la Música Catalana i Ara sí que ets divina, estrenada per l’OBC, sota la direcció de Ludovic Morlot, en commemoració del 25è aniversari de L’Auditori de Barcelona.
Al llarg de la temporada 2024/25, Raquel serà la compositora resident de la Real Filharmonía de Galicia. Això inclourà l’estrena mundial de l’obra orquestral Ceci n’est pas un valse, dirigida per Baldur Brönnimann. La Raquel també serà la compositora convidada al Palau de la Música Catalana. La seva música serà programada en sis concerts al llarg de la temporada, incloent-hi obres del seu repertori i dos estrenes mundials amb artistes de renom com Nicolas Altstaedt i Lorenza Borrani.
Al llarg de la propera temporada, la Raquel serà la compositora resident a la Real Filharmonía de Galicia. Això inclourà l’estrena mundial de Ceci n’est pas un valse, dirigida per Baldur Brönnimann, juntament amb interpretacions d’altres obres del seu catàleg orquestral. Així mateix, Raquel serà la compositora convidada al Palau de la Música Catalana: la seva música estarà programada a sis concerts al llarg de la temporada, incloent-hi obres del seu repertori i dues estrenes mundials amb solistes com Nicolas Altstaedt i Lorenza Borrani.