SIMFONIA N. 3

Text de José R. Pascual-Vilaplana

Symphony No. 3 “Urban Landscapes” op. 55 (2020) és la darrera obra estrenada per la BMB, ja que a la temporada 2020-2021, el mestre suís Franco Cesarini (Bellinzona, 1961) ha estat destinatari del nostre “Retrat d’artista”.

Director i professor de composició a Lugano, l’obra del mestre Cesarini destaca per una gran versatilitat estilística amb un tret ben definitori: l’artesania creativa a partir d’elements primaris que serveixen de nexe d’unió al llarg de les seues estructures. A la seua Tercera Simfonia, subtitulada “Paisatges Urbans”, vol fer un homenatge a la Ciutat del Vent, Chicago, tot barrejant estils propis de la música nord-americana del segle xx (Gershwin, Copland, Reed) al servei d’eixe propòsit d’unitat temàtica que tant el caracteritza.

URBAN LANDSCAPES

Dividida en tres moviments, el propi compositor escriu el següent:

I. Wrigley Building from Dawn to Noon (L’edifici Wrigley des del matí fins al migdia)
“Les línies fluides i els perfils esvelts es fonen en una apoteosi de blanc i blau luminescents”

II. Blue Silhouette (Silueta blava)
“Vola lluny dels suburbis i descobreix el secret d’una essència indefinible, feta de matisos de blau i blanc”

III. Cloud Gate (Porta de núvols)
“Reflexos platejats de resplendents torres blaves i núvols blancs i somiadors que naden amb una brillantor vaporosa”

Estem davant d’una partitura de caire descriptiu en què el color blau (i la seua derivació en la nota “blue”) emmarca una idea temàtica que ens definirà, primer, l’albada de la ciutat a la vora del llac Michigan; després, escoltarem el bullici i els sorolls d’una ciutat que es desperta amb trànsit frenètic i, fins i tot, les sirenes del cotxes patrulla… En el segon moviment ens endinsem en la nit i la mateixa idea temàtica del primer moviment ens acompanyarà fins als clubs de jazz de la ciutat. Finalment, en el tercer moviment “Cloud Gate”, dedicat a l’escultura d’Anish Kapoor al Millennium Park de Chicago, les evolucions de l’element primari apareixeran transformades de manera inversa i esdevenen un joc d’espills sonor, una al·legoria dels reflexos de llum sobre l’obra de l’artista hindú. L’artesania del compositor transforma un material bàsic per cohesionar una partitura plena de recursos tímbrics, harmònics i rítmics.

FRANCO CESARINI

Va estudiar flauta amb Peter Lukas Graf al Conservatori de Basilea on va obtenir el Màster en Arts en Pedagogia Musical i el Màster en Arts en Interpretació Musical. Després es va especialitzar en teoria, composició i direcció. Tant com a solista i com a membre de conjunts de cambra, ha guanyat diversos concursos, inclòs el primer premi amb menció al Concurs Nacional de Solistes Suís el 1981. El 1984 va rebre una beca de la Fundació Ernst Göhner-Migros.

Entre el 1989 i el 2006 va ser professor de direcció de bandes de vent a la Universitat de les Arts de Zuric. Franco Cesarini és actualment professor de direcció de bandes de vent i teoria musical a la Universitat de música (SUM) de Lugano. Des de 1998 és director principal de l’orquestra simfònica de vent Civica Filarmonica di Lugano.

Ha fet gires com a solista i director convidat per diversos països d’Europa, Amèrica del Nord, Amèrica Central i Àsia. Ha treballat com a jurat en concursos nacionals i internacionals. El 2001 Cesarini va ser nomenat compositor resident a la Universitat Estatal del Sud-est de Missouri a Cape Girardeau, Missouri (Estats Units).

Cesarini és un compositor versàtil. A més de les seves composicions per a orquestra de vent, ha escrit obres per a ensembles, diversos instruments solistes, piano, quartet de corda, veu i orquestra simfònica.

BANDA MUNICIPAL DE MÚSICA DE BARCELONA

JOSÉ R. PASCUAL-VILAPLANA, DIRECCIÓ

CLARINETS José Miguel Micó solista, Natàlia Zanón solista, Joana Altadill, Eduard Betes, Valeria Conti, Joan Estellés, Montserrat Margalef, Manuel Martínez, José Joaquín Sánchez, Javier Vilaplana requint, Martí Guasteví clarinet alt, José Vicente Montesinos clarinet baix | SAXÒFONS Maurici Esteller soprano, Dani Molina alt solista, Marta Romero alt, Armand Franco tenor, José Jaime Rivera tenor, Joan Soler baríton | FLAUTES Paula Martínez, Alejandro Ortuño, Josep Maria Llorens flautí | OBOÈS Pilar Bosque solista, David Perpiñán, Carla Suárez corn anglès | FAGOTS  Daniel Ortuño solista, Laura Guasteví, Laura Serra contrafagot | TROMPES Oleguer Bertran solista / Germán Izquierdo solista, Francisco León, Manuel Montesinos, Josep Miquel Rozalén, Miguel Zapata | TROMPETES i FISCORNS Jesús Munuera solista, Patricio Soler solista, Maurici Albàs, Santiago Gozálbez, Susana Marco, Jesús Pascual, José Joaquín Salvador | TROMBONS Francesc Ivars, Eduard Font, Héctor Penades, Francisco Palacios baix | BOMBARDINS Rubén Zuriaga solista, David Pantín | TUBES Antonio Chelvi solista, Francisco Javier Molina | CONTRABAIXOS Enric Boixadós, Antoni Cubedo | TIMBALES Ferran Carceller solista | PERCUSSIÓ Mateu Caballé solista, Ferran Armengol, Alejandro  Llorens, Mario Garcia, Carme Garrigó, Carles Salvador | ARPA Laura Boschetti | DIRECTOR TÈCNIC Joan Xicola | COORDINADORA EXECUTIVA Susanna Gamisel | ARXIVER Àlex Fernández | FOTOGRAFIES May Zircus Ricardo Ríos | ASSISTÈNCIA TÈCNICA DE SO Toni Vila | PRODUCCIÓ MUSICAL Markus Heiland Tritonus Musikproduktion GmbH

Àlbum enregistrat entre el 12 i el 16 de juliol de 2021 a la Sala 1 Pau Casals, L’Auditori de Barcelona.

CARREGANT…
Calendari sessions
Sessions del dia

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.