Va néixer a Langreo, Astúries. Des de ben jove, va enfocar els seus estudis cap al camp de la música antiga i va iniciar la seva especialització en la tiorba al Conservatori Professional de Música de Langreo. Va concloure els seus estudis superiors amb la màxima qualificació a l’Escola Superior de Música de Catalunya, amb Xavier Díaz-Latorre. Posteriorment, va obtenir el màster en Musicologia, Educació Musical i Interpretació de la Música Antiga a la Universitat Autònoma de Barcelona.
El seu àlbum recent Au monde ha captivat completament tant la crítica com el públic, obtenint les qualificacions més altes, com el Diapason d’Or, ffff de Télérama i 5 estrelles a les revistes Pizzicato, Melómano i Ritmo, així com nominacions als Premis MIN i als Premis ICMA.
Com a membre fundador de l’ensemble Forma Antiqva, ha participat en importants festivals d’arreu del món. A més, col·labora regularment amb La Ritirata (Josetxu Obregón) i amb el grup belga Ricercar Consort (Philippe Pierlot), amb el qual ha participat en alguns dels festivals més destacats del món, com el White Light Festival del Lincoln Center de Nova York o La Folle Journée de Nantes (França), d’Ekaterinburg (Rússia) i de Tòquio (Japó). Col·labora estretament amb l’artista Nina Laisné, i d’aquesta relació fructífera ha sorgit el seu nou espectacle Arca ostinata, una òpera en miniatura que recorre les sales més destacades de França.
Daniel Zapico també col·labora amb figures importants del panorama musical com Leonardo García Alarcón (Cappella Mediterranea), Benjamin Bayl (Orquestra Filharmònica de Hong Kong), Attilio Cremonesi (Orquestra del Gran Teatre La Fenice), Andrea De Carlo (Ensemble Mare Nostrum), Maxim Emelyanychev (Il Pomo d’Oro), Riccardo Muti, Christina Pluhar (L’Arpeggiata) o Judith Steenbrink (Holland Baroque).
Ha estat guardonat amb la distinció d’«Asturià del Mes» del diari La Nueva España, amb el premi a «Grup de l’Any» de la Radiotelevisió del Principat d’Astúries, amb els «Premis de la Música a Astúries», amb el «Premi Serondaya» a la Innovació Cultural i amb la «Medalla d’Or» del Fòrum Europeu Cum Laude.