PASCUAL-VILAPLANA
Director titular de lA BMB
Estudia piano i bombardí a la Banda de Muro i als conservatoris d’Alcoi i de València; Direcció de Banda a Holanda amb Jan Cober i amb Eugene Corporon; Direcció d’Orquestra a Viena amb Karl Österreicher, Yuji Yuhasa i Hans Graf, i Harmonia i Composició amb R. Alcaraz i J. Darias.
Ha dirigit diferents bandes i orquestres a Alemanya, Argentina, Bèlgica, Colòmbia, Cuba, Eslovènia, Espanya, França, Holanda, Itàlia, Portugal, Romania, Suïssa, Uruguai i els Estats Units, entre les quals hi ha les bandes nacionals juvenils d’Holanda i Colòmbia; la Banda Nacional de Cuba; la SAF Army Band d’Eslovènia; les bandes municipals de Buenos Aires i Montevideo; l’Orchestra Accademia del Teatro La Fenice de Venècia; la WASBE Youth Wind Band de San José (Califòrnia); l’AULOS Blasorchester de Suïssa; les orquestres simfòniques de Bilbao, Albacete i Múrcia; l’Orquestra Filharmònica de Las Palmas de Gran Canaria; l’Orquestra Simfònica de Castella i Lleó; les bandes municipals de la Corunya, Alacant, Barcelona, Bilbao, Madrid, Palma, Santa Cruz de Tenerife, Santander, Santiago de Compostel·la i Vitòria; les bandes dels conservatoris superiors d’Oviedo, Granada, Jaén, Canàries i MUSIKENE (País Basc); la Gran Canaria Wind Orchestra, i la Banda Simfònica de La Rioja, entre d’altres.
Ha treballat amb solistes com els cantants Elisabete Matos, Carmen Solís, María Hinojosa, Andeka Gorrotxategui i Mikeldi Atxalandabasso; els flautistes Juana Guillem i Claudi Arimany; els clarinetistes José Franch-Ballester, Vicent Alberola i Nuno Pinto; el trompista Juan Manuel Gómez; els trompetistes Sergei Nakariakov, Pacho Flores, Luis González, Rubén Simeó, Mario Martos i Manuel Blanco; els trombonistes Ben van Dijk, Jorgen van Rijen i Ximo Vicedo; el tuba Sergio Carolino; els percussionistes Conrado Moya i Xabier Alonso; els violoncel·listes Asier Polo i Josep Trescolí, i els pianistes Albert Guinovart i Juan Pérez Floristán.
Ha dirigit grups com l’Orfeón Donostiarra, la Sociedad Coral de Bilbao i el quintet Spanish Brass i és compositor de diferents obres per a banda, cor, dolçaina, música escènica i música de cambra. També ha escrit diferents encàrrecs per a nombrosos festivals (SBALZ Alzira, Certamen d’Altea, Tafalla Brass Week, Festival de Música de Castella-la Manxa, Certamen Coral de Cocentaina…) i solistes prestigiosos (Spanish Brass, Steven Mead, Luis González, Ximo Vicedo, Carlos Gil, 2i2 Quartet…).
Des del 2015 és director titular de la Banda Municipal de Bilbao i, des del 2018, comparteix titularitat amb la Banda Municipal de Barcelona. També és director convidat principal de la Banda Simfònica Portuguesa de Porto.
El 1997 guanya el primer premi “Batuta d’Or” del Concurs de Direcció del WMC de Kerkrade (Holanda) i, el 2000, el primer premi “Batuta d’Honor” del Concurs de Direcció de la EBBA a Birmingham (Anglaterra). El 2004 és guardonat amb el Premi EUTERPE de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana en les categories de Direcció de Banda i de Composició de Música per a la Festa i, el 2010, rep el Premi Nacional de Música “Ignacio Morales Nieva” del Festival de Música de Castella-la Manxa.
RAFAEL AGULLÓ ALBORS
SOTSDIRECTOR DE LA BMB
Nascut a Cocentaina (Alacant), inicia els estudis musicals de saxòfon a l’Escola de Música de la Unió Musical Contestana, per més tard continuar-los al Conservatori Professional d’Ontinyent i al Conservatori Superior d’Alacant.
Va ampliar els seus estudis de saxofon amb mestres de renom internacional com Daniel Kientzy, Manuel Miján, Claude Delanghe, Pere Iturralde, Eric Devalon, Marie Bernardete, Arno Borgkamp o Nobuya Sugawa, entre altres.
L’any 2000 comença a estudiar direcció de banda a l’Escola Comarcal de la Vall d’Albaida amb els professors José Rafael Pascual Vilaplana, Ramon García i Soler i José Vicente Asensi Seba per continuar-los més tard a l’European Institut of Music (Trento / Italia) on finalitza els estudis superiors de direcció de banda l’any 2006 de la mà del mestre Jan Cober, Felix Harswith, Franco Cesarini i Carlo Pirola.
Va assistir a cursos de perfeccionament de direcció de banda amb mestres de renom com Henry Adams, Eugene Corporon, Jan Van Der Roost, Johan de Meij, Alex Schiillings o Douglas Bostock.
Ha estudiat composició al Conservatori Superior de Música de Vigo i direcció d’orquestra al Conservatori Superior de Música de la Corunya i recentment va finalitzar un màster de jazz a l’Escola Studio de Santiago de Compostela.
Va treballar com a professor a diferents Escoles de la Comunitat Valenciana, a l’Escola Professional de Viana do Castelo (Portugal) i va ser director titular de l’Agrupació Musical d’Ontinyent, Unió Musical de Busot i de la Banda Juvenil de la Unió Musical de Muro.
És convidat en diferents formacions professionals del nostre país (Banda Municipal de Coruña, Bilbao Orkestra Sinfonikoa, Banda Municipal de Vitoria, Banda Municipal d’Ourense, Banda Municipal de Castelló de la Plana, Banda Municipal d’Oviedo, Reial Filharmonia de Galícia, Gran Canària Wind Orchestra…) així com de l’estranger (Banda Simfònica Portuguesa, Orquestra Simfònica del Conservatori de Porto, Orquestra de Sopros del Conservatori Nacional de Lisboa, Orquestra do Nord de Portugal, Radiofunk Blasorchestre Leipzig, Marine Band of the Royal Netherlands Navy…).
Actualment freqüenta amb assiduïtat cursos de perfeccionament de direcció orquestra amb grans mestres. És director de la Banda i Escola de Música Municipal de Silleda (Pontevedra), realitza de forma periòdica trobades per a joves músics a Portugal, és professor de direcció a l’escola de JJMM de la Vall d’Albaida (València) ia l’Acadèmia Europeia de Direcção de Banda (Portugal) i és director titular de la Banda de Música de Pontevedra.
Ximo Tarín Micó
SOTSDIRECTOR DE LA BMB
L’any 2010 finalitza els seus estudis de clarinet a l’ESMUC i el 2014 els de direcció d’orquestra al Conservatori del Liceu. Posteriorment, es desplaça a Tilburg (els Països Baixos) per a cursar el Wind Band Conducting Master amb els mestres Hardy Mertens, Jan Cober i Henrie Adams.
El 2019 ha dirigit com a director convidat SimfoVents Palma, i des de llavors, fins a l’actualitat, és director titular de la Banda Primitiva de Rafelbunyol (València).
Paral·lelament desenvolupa la seva faceta de compositor. Ha estrenat obres als Països Baixos, el Paraguai, els EEUU i gran part del territori espanyol. El seu catàleg comprèn obres de tots els gèneres, destacant dues simfonies o altres obres per a conjunt de vent com Tres al·lusions a l’abisme, estrenada per els TetraBrass Bcn Ensemble i la Banda Municipal de Barcelona, o Concerto for Wind Orchestra, estrenada per l’Artística Manisense i guanyadora del Certamen Internacional de Música Vila d’Altea.
SALVADOR BROTONS
PRINCIPAL DIRECTOR CONVIDAT DE LA BMB
Com a compositor ha escrit més de 150 obres, majoritàriament orquestrals i de cambra, i ha guanyat diversos guardons, entre ells el Premio Orquesta Nacional de España (1977), el premi Jove d’Or (1980), el Premi Ciutat de Barcelona (1983 i 1986), el Southeastern Composers League Award (1986), The Madison University Flute Choir Composition Award (1987) i el Premi Reina Sofia de Composició (1991). Un bon nombre de les seves obres han estat editades i també enregistrades en diversos CD, tant a Europa com als Estats Units.
Al nostre país ha estat director titular de l’Orquestra Simfònica de Balears “Ciutat de Palma” (1997-2001 i 2009-2013), l’Orquestra Simfònica del Vallès (1997-2002) i la Banda Municipal de Barcelona (2007-2018). Des de l’any 1991 dirigeix la Vancouver Symphony (Estats Units) i, actualment, és també el principal director convidat de la Banda Municipal de Barcelona. Com a convidat ha dirigit diverses orquestres a Israel, Alemanya, Xina, Bèlgica, Corea, França, Itàlia, Mèxic, els Estats Units i al nostre país. A més, compagina una intensa agenda com a director d’orquestra amb la composició d’un bon nombre d’encàrrecs d’obres de tot gènere. És professor de direcció d’orquestra i composició a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMuC).
Aquest 2020 ha estat distingit amb el Clark County Arts Commission Lifetime Achievement Award pels seus anys al servei de la comunitat artística de SW Washington.
músics
CLARINETS
Manuel Martínez, solista
José Miguel Micó, solista
Natàlia Zanón, solista
Joana Altadil
Eduardo Betes
Valeria Conti
Àngel Errea
Joan Estellés
German Guillén
Victòria Gonzálvez
Montserrat Margalef
Antonio Santos
Joan Tormo
Javier Vilaplana, requint
Martí Guasteví, clarinet alt
José Vicente Montesinos, clarinet baix
SAXÒFONS
Maurici Esteller, soprano
Daniel Molina, alt solista
Marta Romero, alt
Armand Franco, tenor
José Jaime Rivera, tenor
Joan Soler, baríton
FLAUTES
Manel Reyes, solista
Carme Arrufat
Paula Martínez, flautí
OBOÈS
Pilar Bosque, solista
David Perpiñán
Carla Suárez, corn anglès
FAGOTS
Daniel Ortuño, solista
Xavier Cervera
TIBLE
Armand Franco
TROMPES
Oleguer Bertran, solista
Claudia Cobos, solista
Abdó Sancho, solista
Germán Izquierdo
Miquel Zapata
TROMPETES I FISCORNS
Ramon Figueras, solista
Jesús Munuera, solista
Maurici Albàs
Santiago Gozálbez
Jesús Pascual
José Joaquin Salvador
TROMBONS
Emilio Almenar, solista
Emilio Bayarri, solista
Francesc Ivars
Francisco Palacios
BOMBARDINS
Rubén Zuriaga, solista
David Pantín
TUBES
Francisco Javier Molina, solista
Antoni Chelvi
TIMBALES
Ferran Carceller, solista
PERCUSSIÓ
Mateu Caballé, solista
Ferran Armengol
Alejandro Llorens
CONTRABAIXOS
Enric Boixados
Antoni Cubedo
Director tècnic
Joan Xicola
COORDINADORA EXECUTIVa
Susanna Gamisel
ENCARREGADA
Montserrat Margalef
ARXIU
Àlex Fernàndez
Compromís social
El projecte social és una part fonamental de l’activitat de la Banda i per això treballem per acostar la música simfònica a aquelles persones en situació de vulnerabilitat i de l’àmbit de la discapacitat en col·laboració amb Apropa Cultura.
El cicle La Banda ens Apropa ofereix concerts amb sessions relaxades. Això vol dir que les normes relacionades amb el soroll i el moviment en la sala són més relaxades i també pot haver-hi petits ajustaments en la llum, el so, etc. per adaptar-se millor al benestar de qualsevol mena de públic. Aquest tipus de sessions estan adreçades a totes les persones i famílies que prefereixen o gaudeixen d’una atmosfera més relaxada, reduint així els nivells d’ansietat i convertint-ho en una millor experiència (famílies amb nens, persones amb Alzheimer, persones amb autisme, etc.).
Els concerts tenen lloc en horari de matí entre setmana, afavorint l’assistència de col·lectius socials.
CURS DE DIRECCIÓ
Després de l’èxit aconseguit en les anteriors edicions, L’Auditori i la Banda Municipal de Barcelona, amb la col·laboració de la Federació Catalana de Societats Musicals, obren la convocatòria del Quart Curs de Direcció per a Banda de L’Auditori.
El curs es durà a terme entre l’1 i el 5 de juliol de 2024 i comptarà amb la direcció de José R. Pascual-Vilaplana, titular de la Banda Municipal de Barcelona. La Banda Municipal de Barcelona es tornarà a posar a disposició dels alumnes per treballar durant el curs i perquè la dirigeixin durant el concert de cloenda.
Amb aquest curs, L’Auditori i la Banda volen contribuir a l’enriquiment de talents dintre del món de la direcció bandística a través d’una formació teòrica i pràctica. Els alumnes treballaran el repertori amb la Banda Municipal de Barcelona i veuran aspectes com l’estudi de la gestualitat, l’anàlisi i tècnica d’estudi de partitures, la planificació d’assajos, el repte d’aconseguir l’afinació, així com aspectes tan necessaris –tenint en compte la realitat de les bandes de música– com ara la programació en una banda amateur, la motivació i evolució de les formacions.
Amb el mestre Pascual-Vilaplana al capdavant, el curs permetrà que els directors de banda aprofundeixin en aspectes tècnics i obtinguin una visió de context de les bandes de música, tant des del punt de vista del repertori original per aquesta formació com des de l’òptica de la seva singularitat com a grup orquestral.
INSCRIPCIÓ
Hi ha dues modalitats d’inscripció: alumnes actius i alumnes oients. S’acceptarà un màxim de 10 alumnes actius. Els alumnes oients podran assistir a les classes teòriques i participar com a espectadors a les classes pràctiques. Les classes es desenvoluparan durant el matí i la tarda.
Els interessats en conèixer més sobre el Quart Curs de Direcció de banda a L’Auditori poden escriure a cursdirecciobandes@gmail.com.
Inscripcions fins el 6 d’abril de 2024.
Consulta aquí el Dossier del curs.