Artistes
Assumpta Valls, direcció pedagògica (ICE de la UAB)
Amb la col·laboració d’Agustí Charles, Bernat Vivancos, Oliver Rappoport, Pablo Carrascosa, Núria Giménez-Comas, Josep Maria Guix, Raquel García-Tomàs, Ramon Humet, Joan Magrané, Hèctor Parra, Carlos de Castellarnau, Octavi Rumbau, Fabià Santcovsky, Fritz Hauser, Enric Palomar i Itziar Viloria.
Programa
El projecte vol apropar la música contemporània a l’alumnat de Primària i el seu professorat a través de l’audició i la creació musical. Es comptarà amb formació, suport pedagògic i la contribució presencial a l’aula d’un compositor actual. El projecte vol promoure la creació col·lectiva d’una obra musical pròpia, un recorregut que porta els nois i noies a aprendre música a través de l’elaboració i interpretació en públic de les seves composicions. El projecte finalitza amb la interpretació de les composicions en una sala de concerts de L’Auditori.
Enguany aquest projecte ha estat reconegut com un dels 100 projectes d’innovacions educatives destacades del món, segons l’organització finlandesa The Hundred, que l’ha triat d’entre un total de més de 3.000 projectes.
LA NOVA CREACIÓ MUSICAL PER ALS MÉS PETITS
Els compositors entren a l’aula és un projecte de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB i el Projecte Educatiu de L’Auditori i que apropa la música contemporània a l’alumnat de Primària a través de l’audició i la creació musical, i comptant sempre amb la contribució presencial de compositors actuals. El projecte, iniciat el curs 2014-15, ha comptat amb compositors com ara Agustí Charles, Ramon Humet, Josep M. Guix, Hèctor Parra, Oliver Rappoport, Carlos de Castellarnau, Pablo Carrascosa, Bernat Vivancos, Raquel Garcia Tomás, Joan Magrané, Octavi Rumbau, Fabià Santkovsky, Núria Giménez, Fritz Hauser, Enric Palomar i Itziar Viloria. El projecte vol facilitar als nois i noies la creació col·lectiva d’una obra d’art, un recorregut que porta els infants a aprendre música a través del procés d’elaboració i interpretació en públic de les seves pròpies composicions.
CREAR A PARTIR DE L’ESCOLTA – ETAPES DEL PROJECTE
- El projecte parteix d’una selecció d’obres de compositors actuals vinculats a la programació de Sampler Sèries i de l’elaboració de propostes didàctiques per treballar a l’aula.
- La formació dels docents que porten a terme l’experiència s’allarga durant tot el desenvolupament del projecte. Cada un dels docents treballa amb una sola obra.
- La tasca a l’aula s’inicia amb l’audició i anàlisi de l’obra, per després seguir amb la creació per part dels nois i noies de petites composicions emmirallades en els trets musicals de les peces estudiades.
- Aquestes produccions seran presentades al compositor el dia que assisteixi a l’aula, el qual els donarà indicacions i suggeriments per millorar-les.
- En les sessions posteriors els alumnes les debatran, les posaran en pràctica i les assajaran per interpretar-les. Finalment, les obres seran presentades en concerts a L’Auditori als quals assistiran els alumnes de diferents centres participants.
INSCRIPCIONS I REQUISITS
CONDICIONS DE PARTICIPACIÓ DE LES ESCOLES
Els compositors entren a l’aula està destinat a alumnes de de 1er a 6è de Primària. Les escoles s’han de comprometre a participar en el projecte durant dos cursos acadèmics i han de complir els següents requisits:
- Primer curs: El professor de música inscrit haurà d’assistir obligatòriament a sis sessions de formació (*) i a una reunió de valoració final. Aquesta és una formació de 30 hores, reconeguda pel Departament d’Ensenyament.
- Segon curs: El professor de música haurà d’assistir a tres sessions de formació i a una reunió de valoració final. Aquestes hores de formació no estan reconegudes.
- Dedicar al projecte, des de l’inici fins al dia del concert, una sessió setmanal -no necessàriament sencera-; això significa aproximadament entre quatre i cinc mesos del curs escolar.
- Rebre el compositor durant la segona meitat del segon trimestre, una sessió d’una hora i mitja per grup/classe. L’horari s’ha de pactar amb el professorat inscrit, mirant d’adaptar a les necessitats del centre.
- Presentar les obres en concert (**) a la Sala 3 de L’Auditori. Els alumnes participants han de venir a L’Auditori a interpretar les seves composicions en directe. Aquests concerts no són oberts al públic.
(*) Durant el curs 2023/24 les sessions de formació seran:
- Tres sessions entre els mesos de setembre i novembre, dues en horari de tarda a la UAB i una en horari lectiu en una escola.
- Tres sessions entre els mesos de gener i març, una al gener en horari lectiu en una escola, i dues durant el febrer – març en un espai a determinar.
- Una sessió d’avaluació durant el mes de maig.
(**) Els concerts seran:
- 17 d’abril de 2024 a les 10 h i a les 11: 45 h
- 18 d’abril de 2024 a les 10 h i a les 11:45 h
- 19 d’abril de 2024 a les 10 h i a les 11:45 h
REQUISITS MÍNIMS DELS DOCENTS
- Ser mestre especialista de música.
- Tenir una experiència mínima de 5 cursos com a docent de música en l’ensenyament primari.
- Tenir una antiguitat mínima de 2 anys en el centre que s’inscrigui.
- Es recomana tenir un nivell d’estudis musicals equivalent al nivell elemental.
INSCRIPCIONS I PREUS
Les inscripcions al projecte comencen el 26 de juny de 2023 a través de correu electrònic. La selecció de les escoles participants es fa per estricte ordre d’arribada. Enguany obrim el projecte a cinc escoles.
El preu per escola és de 50 € per curs, que s’han d’abonar abans de la primera sessió de formació. Un cop confirmada la inscripció, rebreu la informació sobre el pagament. Aquest preu inclou el material, les formacions i l’entrada al concert dels alumnes.
Per formalitzar la vostra inscripció, cal que ens feu arribar aquest formulari degudament omplert a compositorsaula@auditori.cat
En col·laboració amb: