Artistes
Gnawa vibrations:
Saimen Kherbouch, maalem
Abdallah Harroch, koyo
Abdallah Ettaleby, koyo
Anas Bentaleb, koyo
Mohamed Boukrab, koyo
Otmane Oubella, koyo
Smail Ouazza, koyo
Younes Kamar, koyo
Programa
Dansa, encens i música són part de l’atmosfera sensorial que s’experimenta a la Lila, el ritual terapèutic de les comunitats gnawa que cerca la sanació a través de l’assoliment d’un estat de trànsit. Traduït com ‘nit’, aquest ritual s’articula en set fases que es corresponen amb sengles colors.
Originàriament descendents d’esclaus subsaharians, els gnawa són principalment al Marroc, tot i que també hi ha comunitats arreu del Magrib i a ciutats europees com París, Barcelona i Brussel·les. El gnawa està declarat des de 2019 com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
La música gnawa acompanya la Lila i contribueix al compliment de la seva finalitat. Els seus instruments són el guembri, un cordòfon de tres cordes polsades i registre greu interpretat pel maalem o mestre, qui en lidera la part musical, els tbels, tambors que obren el ritual, i les càrcabes, castanyoles metàl·liques de registre agut que l’acompanyen amb un obstinat rítmic. El contrast tímbric i l’energia del conjunt afavoreixen l’aparició d’aquests trànsits.
Liderat pel maalem Saimen Kherbouch, el grup Gnawa Vibrations, resident a Barcelona, ens ofereix una Lila amb el repertori tradicional.
En col·laboració amb l’Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona i Hangar
Activitat de llarga durada amb tres torns d’accés a les 20 h, 22 h i 00 h. Aforament subjecte a la disponibilitat de localitats i ocupació de la sala. No es garanteix l’accés a la sala sense reserva prèvia. L’entrada al recinte a cada un dels torns es farà per rigorós ordre d’arribada i garanteix la localitat només durant la franja seleccionada.
És recomanable reservar a banda l’entrada per a la conversa prèvia. L’entrada per als concerts o actes litúrgics no garanteix l’accés a la conversa prèvia. Aforament limitat.