RICARD LAMOTE DE GRIGNON
(Barcelona 1899 – 1962)
Fantasia sobre motius del mestre José Serrano
(1944) – Adaptació d’Eduard Betes sobre la instrumentació de Joan Alfonso – 22’
PAUSA 20’
RICARD LAMOTE DE GRIGNON
Joan de l’ós
Poema per a orquestra de vents, solistes i cor mixt (1936) – 60’
Basada en el text del poema del mateix nom de Josep Maria de Sagarra
Adaptació d’Eduard Betes
Banda Municipal de Barcelona
Salvador Brotons, direcció
Cor Bruckner
(Júlia Sesé, direcció)
Cor Madrigal
(Pere Lluís Biosca, direcció)
Toni Marsol, baríton
(Joan de l’ós)
Inés Moraleda, mezzosoprano
(Pagesa)
Marc Pujol, baix
(Germà llop)
Noa Martí Sotelo
(nen)
Albert Castells
(moliner)
CLARINETS Manuel Martínez, solista / José Miguel Micó, solista / Natàlia Zanón, solista Joan Altadill / Eduard Betes / Valeria Conti / Àngel Errea / Joan Estellés / Victòria Gonzálvez / Montserrat Margalef / Jordi Casas* / Oriol Codina* / Alexandre Escrivà* / Jorge Iznardo* / Javier Vilaplana, requint / Joan Tormo, clarinet alt / José Vicente Montesinos, clarinet baix · SAXÒFONS Maurici Esteller, soprano / Dani Molina, alt solista / Marçal Montllo*, alt / Ernest Orts*, tenor / Gemma Torralbo*, tenor / Àlex Pons, baríton / Joan Soler, baix · FLAUTES Manel Reyes, solista / Carme Arrufat / Paula Martínez, flautí · OBOÈS Pilar Bosque, solista / David Perpiñán / Carla Suárez, corn anglès · FAGOTS Daniel Ortuño, solista / Xavier Cervera · TIBLE Armand Franco · TENORA Jordi Figaró · TROMPES Oleguer Bertran, solista / Jordi Guasp*, solista / German Izquierdo / Manuel Montesinos / Jordi Pascual* · TROMPETES I FISCORNS Patricio Soler, solista / Maurici Albàs / Santiago Gozálbez / Jesús Pascual / José Joaquín Salvador / Susana Marco* / Javier Rodríguez · TROMBONS Emilio Almenar, solista / Emilio Bayarri, solista / Francesc Ivars / Francisco Palacios, baix · BOMBARDINS Rubén Zuriaga, solista / Adrià Cisneros* · TUBES Francisco Javier Molina, solista / Toni Chelvi · CONTRABAIXOS Enric Boixadós / Neus Camps* · TIMBALES Ferran Carceller, solista · PERCUSSIÓ Mateu Caballé, solista / Ferran Armengol / Alejandro Llorens / Vicent Català* / Miquel Vich* · ARPA Laura Boschetti* · PIANO Jordi Farran*
DIRECTOR TÈCNIC Joan Xicola
COORDINADORA EXECUTIVA Susanna Gamisel
ENCARREGADA Montserrat Margalef
ARXIVERA Paula Alonso
SERVEIS AUXILIARS Airun Serveis Culturals
* Col·laborador/a
COMENTARI
per Anna Costal i Fornells
La primavera de 1936 Barcelona va ser l’amfitriona de la música europea d’avantguarda. El catorzè Festival Internacional de la Societat per a la Música Contemporània va congregar a la capital catalana els millors compositors del moment. El 19 d’abril, i en el marc d’aquell certamen, la Banda Municipal va estrenar tres obres al Palau de Belles Arts: Tres moviments simfònics de Josep Maria Ruera, Divise de Vladimir Vogel i Joan de l’ós, un poema simfònic amb cor i solistes de Ricard Lamote de Grignon. Aquest últim compositor s’havia basat en el poema homònim de Josep Maria de Sagarra perquè, segons havia explicat en una entrevista abans de l’estrena, se «sentia adolorit per les lluites i els odis que empesten el món» i «cercava un text que satisfés aquest anhel meu de germanor i bona voluntat». Ell i Sagarra es coneixien de joves. Les dues famílies estiuejaven a Gualba i la mainada «cantàvem cançons tot tornant a casa a l’hora foscant», recitant de memòria els versos de Joan de l’ós més adients: «I quan ja eren foscos els camins / i la lluna rient per les teulades, / jo caminava al meu flotó de pins». Anys més tard, va rellegir el poema i va decidir musicar-lo. Va gestar l’obra entre 1931 i 1933 i la va dedicar a Antoni Pérez Moya, director dels cors que van participar en l’estrena. Els solistes van ser la soprano Mercè Plantada, el baríton Ricard Fusté i el baix Conrad Giralt.
La rondalla de Joan de l’ós és comuna arreu d’Europa, es coneix en diverses llengües i s’ha mantingut especialment viva a Occitània i als Països Catalans. El protagonista, meitat humà, meitat animal –fill del pecat per la unió d’un ós i una dona– té una gran fortalesa i és un símbol de fecunditat. L’obra de Sagarra descriu el final de la vida d’aquest ésser llegendari, la decrepitud i la mort: «Joan de l’ós, ja s’ha perdut de vista; / la mort el va guiant en son camí… / Ai dins del cor d’aquella selva trista, / ja no s’hi sent l’olor del romaní».
Aquest concert celebra el 125è aniversari del naixement de Ricard Lamote de Grignon, subdirector de la Banda Municipal de Barcelona des de 1932. Després de la Guerra Civil, tant ell com el seu pare, que n’era el director, van ser destituïts dels càrrecs. El 1942 fundaren l’Orquestra Municipal de València i va ser allà que Ricard va estrenar l’obra que enceta el programa, Fantasia sobre motius del mestre José Serrano. Inclou temes de cinc sarsueles d’aquest compositor valencià, nascut a Sueca el 1873 i traspassat a Madrid tres anys abans de l’estrena de la partitura: La Infanta de los bucles de oro, Noche de Reyes, Los leones de Castilla, Alma de Dios i Moros y Cristianos.