JOHN WILLIAMS
(Nova York, Estats Units 1932)

Olympic fanfare and theme

(Fanfàrria olímpica i tema)
(1984) – Arranjament de James Curnow – 5’

ENNIO MORRICONE
(Roma, Itàlia 1928 – 2020)

Celebrating Morricone 

(Celebrant Morricone)
Arranjament de Roberto Granata – 16’

JOHN WILLIAMS

Star Wars Saga

(1987) – Arranjament de Johan de Meij – 13’

PAUSA 20’

JOHN WILLIAMS

Hymn to the fallen

(Himne als caiguts)
(1998) – Arranjament de Philip Sparke – 7’

Indiana Jones

selecció (1981/2007) – Arranjament de Hans van der Heide – 10’

Raiders March (Marxa dels caçadors) / Slave Children’s Crusade (Creuada dels nens esclaus) / Short Rounds Theme (Tema de la ronda curta) / Love Theme (Tema de l’amor) / The Keeper of the Grail (El guardià del Grial) / Raiders March (Marxa dels caçadors)

ENNIO MORRICONE

C’era una volta Sergio Leone

(Hi havia una vegada Sergio Leone) – Arranjament de Enrico Blatti – 10’

Per un Pugno di Dollari (Per un grapat de dòlars) / Il Buono, il brutto e il cattivo (El bo, el lleig i el dolent) / Giu’ La Testa (Abaixa el cap, maleït) / C’era una volta in America (Hi havia una vegada a Amèrica) / C’era una volta il West (Hi havia una vegada l’Oest) / Per qualche dollaro in piu (La mort tenia un preu)

banda municipal de barcelona

ANDREA GASPERIN, DIRECCIÓ

CLARINETS Manuel Martínez, solista / José Miguel Micó, solista / Natalia Zanón, solista / Joan Altadill / Eduard Betes / German Guillén / Montserrat Margalef / Toni Santos / Joan Tormo  / Jordi Casas* / Alexandre Escrivà* / Jorge Iznardo* / Maria Rubio* / Clara Vilanova* / Javier Vilaplana, requint / Alejandro Castillo*, clarinet alt i contrabaix / José Vicente Montesinos, clarinet baix  SAXÒFONS Maurici Esteller, soprano / Dani Molina, alt solista / Marta Romero, alt / Armand Franco, tenor / José Jaime Rivera, tenor / Joan Soler, baríton · FLAUTES Manel Reyes, solista / Carme Arrufat / Ana Belén Sánchez*, flautí · OBOÈS Pilar Bosque, solista / David Perpiñán / Carla Suárez, corn anglès · FAGOTS  Xavier Cervera / Clara Canimas* · TROMPES Jordi Guasp*, solista / Jordi Pascual*, solista /  German Izquierdo / Manuel Montesinos / Miguel Zapata · TROMPETES I FISCORNS Jesús Munuera, solista / Patricio Soler, solista / Santiago Gozálbez / José Joaquín Salvador / Joel Fons* / Susana Marco* / Javier Rodríguez* · TROMBONS Emilio Bayarri, solista / Francesc Ivars / Antoni Durán* / Francisco Palacios, baix / Manel Juste**, baix · BOMBARDINS Rubén Zuriaga, solista / Adrià Cisneros*  · TUBES Francisco Javier Molina, solista / Alejandro Sala* · CONTRABAIXOS Enric Boixadós / Toni Cubedo / Neus Camps* · TIMBALES Ferran Carceller, solista · PERCUSSIÓ Mateu Caballé, solista / Ferran Armengol / Alejandro Llorens / Vicent Català* / Miquel Vich* · ARPA Laura Boschetti*  · PIANO Ester Lecha*  

DIRECTOR TÈCNIC Joan Xicola
COORDINADORA EXECUTIVA Susanna Gamisel 
ENCARREGADA Montserrat Margalef
ARXIVERA Paula Alonso
SERVEIS AUXILIARS Airun Serveis Culturals

* Col·laborador/a

COMENTARI

per Jacobo Zabalo

La màgia de les imatges en moviment assoleix una dimensió encara més espectacular quan s’acompanya de música exultant i els vents de l’orquestra n’exhibeixen el protagonisme d’una manera clarament joiosa. L’Olympic Fanfare and Theme, obra creada per John Williams en ocasió dels jocs de Los Angeles, el 1984, comença amb un toc de metalls d’èmfasi creixent, dinamitzat rítmicament per la percussió. Una mena de benvinguda a competidors i espectadors que encomana amb energia ben mesurada la cerca d’una excel·lència no només esportiva i anima a la superació d’obstacles i marques personals.

Williams és un mestre de l’èpica, responsable de temes musicals gravats en l’imaginari popular i copartícip de l’èxit de sagues cinematogràfiques com Star Wars. A més de la seva antològica grandiloqüència, també ha sabut narrar amb delicadesa la complexitat de les relacions humanes. Pensem, per exemple, en aquells episodis de la sagaen què sona el tema inspirat en la princesa Leia o l’anomenat “tema de la força”. En l’arranjament per a orquestra de banda de Johan de Meij, la suite inclou, evidentment, la icònica “marxa imperial”; arran de la qual, de manera pràcticament ineluctable, apareix en la imaginació de l’oient la sinistra faç de Darth Vader. Moltes són les generacions que han vibrat amb temes de John Williams, ja indissociablement units a pel·lícules d’aventures, entre les quals destaca la saga d’Indiana Jones. Més reposat, de to elegíac –en la versió original s’acompanya d’un cor– sonarà també el commovedor “Hymn to the Fallen”, de la pel·lícula Salvem el soldat Ryan.

Un altre nom fonamental de la música per a gran pantalla és el d’Ennio Morricone, autor de les bandes sonores de pel·lícules com La missió o El bo, el lleig i el dolent, però també de Cinema Paradiso, Els intocables, Marco Polo o La llegenda del pianista a l’oceà, que es podran sentir enllaçats en una suite homenatge adaptada per Roberto Granata. La culminació del concert tindrà lloc amb la interpretació de la banda sonora de C’era una volta il West de Sergio Leone, en la versió d’Enrico Blatti. Música que acompanya la narració d’un dels westerns més memorables –gràcies sobretot a la presència misteriosa de l’home de l’harmònica–, en què conviuen emocions contrastades, com l’amor, la noblesa, la valentia o l’amistat, però també l’odi, l’ambició desmesurada o l’enveja. Música que ens eleva com a espectadors a un altre tipus de comprensió i que promou l’assimilació més viva de trames mai del tot fictícies.

CARREGANT…
Calendari sessions
Sessions del dia

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.