L’Auditori presenta la seva programació d’hivern amb un nou projecte coral i el retorn de Ludovic Morlot, nou titular de l’OBC a partir de la propera temporada

16-Dec-2021 – Aleix Palau

Títols de referència del repertori simfònic, com Scheherezade, La Consagració de la primavera o Don Quixote, conviuran amb la nova creació de Joan Magrané, Bernat Vivancos i Kaija Saariaho i la recuperació patrimonial. 

El conjunt vocal O Vos Omnes, dirigit per Xavier Pastrana, farà una residència de tres anys a L’Auditori i realitzarà un enregistrament discogràfic amb música de Manuel Oltra dins del segell de L’Auditori

L’OBC farà una gira pel territori que la portarà a Reus i Lleida durant el mes de febrer i participarà al Festival Rakhmàninov de L’Auditori amb la integral de concerts per a piano interpretats per Denis Kozhuhkin.

El Festival Emergents oferirà una marató de música de cambra amb els nous grups del moment i convidarà a Alondra de la Parra per dirigir l’OBC.

Presentació del nou treball de The Divine Comedy i concert de Coros de Medianoche, un projecte d’Enric Montefusco amb Albert Pla, Maria Arnal, Niño de Elche, Nacho Vegas i Los Hermanos Cubero a la temporada Sit Back. 


L’Auditori arriba al punt central de la temporada 21-22 amb una programació d’hivern plena de grans noms locals i internacionals, una nova edició del Festival Emergents, el Festival Rakhmàninov, una gira pel territori amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, un nou projecte coral amb l’Ensemble O Vos Omnes i l’aposta ferma per la nova creació.

Gaudirem de figures imprescindibles del circuit internacional, com Pierre-Laurent Aimard, Evgeni Kissin, Janine Jansen, Nicola Benedetti, Denis Kozhukin, Teodor Currentzis o Valery Gergiev. Amb especial menció a les directores Lina González-Granados, Stephanie Childress, Anna-Maria Helsing i Alondra de la Parra.

El tret de sortida d’aquesta programació d’hivern el donarà l’OBC amb el nou director titular de la formació a partir de la propera temporada, Ludovic Morlot, que la dirigirà per primera vegada després del seu nomenament. Un programa que comptarà amb el prestigiós pianista francès Pierre-Laurent Aimard i que estarà format per obres de Schumann, Carter, Mahler, Bach i l’estrena nacional de Letters from Bachville, de la compositora Betsy Jolas.

Kazushi Ono, que encara la recta final de la seva titularitat amb l’orquestra, dirigirà un programa tan destacat com és la Simfonia Lírica de Zemlinsky. Un llenç simfònic colossal de set moviments que comptarà amb les veus de l’extraordinària soprano Annette Dasch i el baríton català Josep Ramon Olivé. L’OBC, que durant aquest hivern farà 10 programes en 22 concerts, interpretarà també alguns dels grans títols del repertori, com Scheherezade de Rimski-Korsakov, La consagració de la primavera de Stravinsky o Don Quixote de Strauss.

Menció especial requereix el Festival Rakhmàninov que liderarà l’OBC i que tindrà al prodigiós pianista Denis Kozhukhin fent la proesa d’interpretar els quatre concerts per a piano de Rakhnmàninov en dos caps de setmana. Kozhukhin serà un dels protagonistes de la temporada, ja que, en onze dies, el veurem fent els concerts de Rakhmàninov i també realitzant un concert de música de cambra amb la violinista Janine Jansen a l’escenari de la Sala 1 Pau Casals.  

Durant aquests mesos, l’OBC també oferirà concerts fora de L’Auditori. La formació farà una gira pel territori amb un concert al Teatre Fortuny de Reus i un altre a l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida. Dues cites que comptaran amb el violinista Sergei Dogadin i la directora Stephanie Childress.

El 19 de febrer l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya serà al Palau de la Música Catalana per celebrar una de les grans compositores de l’actualitat, Kaija Saariaho, i fer l’estrena mundial de Cinc pregàries de Bernat Vivancos al costat de la soprano Núria Rial.

Kaija Saariaho i la també anomenada Betsy Jolas seran alguns dels noms que se sumaran a l’extens nombre de compositores que podrem escoltar durant la temporada d’hivern de L’Auditori, juntament amb Carlota Baldrís, Marie Jaëll, Lili Boulanger, Pauline Viardot, Clara Schumann, Tebogo Monnakgotla, Francesca Caccini, Lotta Wennäkoski, Sofia Gubaidulina o Jane Vignery.

A més de l’OBC, tres grans orquestres internacionals pujaran a l’escenari de L’Auditori durant la temporada d’hivern. Parlem de l’Orquestra Simfònica del Teatre Mariinsky, l’Orquestra Simfònica de Viena i l’Orquestra Simfònica SWR de Stuttgart. Ens visitaran amb els seus directors titulars: Valery Gergiev, Andrés Orozco-Estrada i Teodor Currentzis. Tres cites coproduïdes per L’Auditori i Ibercamera.


Banda Municipal, patrimoni i nou projecte coral
El 2022 serà l’any del centenari del naixement de Manuel Oltra, aniversari al qual L’Auditori s’hi sumarà amb l’enregistrament i concert de la seva música coral. Aquest projecte serà el tret de sortida de la residència que, durant tres anys, farà l’Ensemble O Vos Omnes, que lidera Xavier Pastrana. Una residència que aquesta temporada ens portarà, a més del projecte Oltra, l’estrena d’una obra simfònico-coral de Joan Magrané, amb l’OBC, compositor convidat de la temporada, i La Peste, de Robert Gerhard.

La residència de l’Ensemble O Vos Omnes obrirà una nova etapa pel que fa a la música coral a L’Auditori que, en les properes temporades, ens permetrà gaudir de grups que s’estan consolidant fermament i que estan estretament vinculats al país, com Cantoria, o de incontestable trajectòria, com el Cor Francesc Valls,  la Capella Reial de Catalunya o els cors del Palau de la Música Catalana.

En l’àmbit català, hi haurà altres grans obres del repertori, d’autors com Juli Garreta, Salvador Brotons, Joan Lamote de Grignon, Eduard Toldrà i Joaquim Serra, però també un important nombre d’estrenes i obres de recent creació de compositors com Benet Casablancas amb OBC (Canti ed Estasi di Lea, basat en l’òpera l’Enigma di Lea), Bernat Vivancos amb la Banda (Organis Aurea) i amb OBC i Núria Rial (Cinc pregàries) i Joan Magrané (Obreda).

La Banda Municipal realitzarà 9 concerts entre el gener i el març, tot destacant la presència del director i compositor Philip Sparke, una de les grans figures internacionals en l’àmbit bandístic. Sparke dirigirà l’estrena absoluta de la seva obra Hymn at Twilight, encarregada per la Banda Municipal, dintre d’un concert monogràfic dedicat a la seva música i que encapçalarà ell mateix des del podi.

Entre els projectes de la Banda, també cal destacar el concert extraordinari que farà amb Pep Butifarra, en el marc del Festival Tradicionarius, i la interpretació del Don Joan de Strauss en l’arranjament de Joan Lamote de Grignon. Una versió que la Banda va interpretar l’any 1925 a Frankfurt convidada per Strauss i de la qual conservem la partitura manuscrita amb la firma del mateix Strauss.

Música Antiga, Festival Emergents i Música Cambra
En el camp de la Música Antiga destaca la interpretació de l’òpera Amadigi di Gaula de Händel amb les veus de Xavier Sabata i Núria Rial i la direcció de Dani Espasa al capdavant de Vespres d’Arnadí.

El Festival Emergents torna un any més per donar-nos a conèixer el jove talent local i internacional. Quatre dies amb 15 concerts que reuniran més d’un centenar d’artistes i que enguany tindrà una fita extraordinària: una marató de cambra. Aquesta marató presentarà, durant 9 hores i de forma gratuïta, 7 concerts a la Sala 2 Oriol Martorell. A més, dintre del Festival Emergents l’OBC rebrà la directora mexicana Alondra de la Parra com a batuta convidada. 

En el marc de la temporada de Música de Cambra, L’Auditori presentarà, com anunciavem anteriorment, un programa amb el pianista Denis Kohukhin i la violinista Janine Jansen amb obres de Beethoven, Schubert i Brahms. A més, gaudirem dels grans trios de Schumann i Brahms amb el trio amb piano liderat per la violinista Nicola Benedetti. Per últim, cal destacar el retorn a L’Auditori del llegendari pianista rús Evgeny Kissin, que actuarà a la Sala 1 Pau Casals gràcies a la coproducció amb BCN Clàssics.


Músiques modernes, Sampler Sèries, Escenes i projecte educatiu 
En el camp de les músiques modernes, dins del Sit Back gaudirem de The Divine Comedy, la banda liderada per Neil Hannon, que amb coproducció del Cruïlla, serà a L’Auditori per presentar el seu darrer treball i celebrar el seu 30è aniversari. 

Una altra cita imperdible serà el projecte Coros de Medianoche d’Enric Montefusco, que reunirà en un mateix espectacle a Albert Pla, Maria Arnal, Niño de Elche, Nacho Vegas i Los Hermanos Cubero.

Durant la temporada d’hivern, L’Auditori donarà el tret de sortida dels dos grans cicles de nova creació de la casa: Sampler Sèries i Escenes. A les Sampler Sèries tindrem a tres dels improvisadors més reconeguts de l’escena barcelonina: el saxofonista Marcel·lí Bayer, el guitarrista i compositor Ferran Fages i el bateria Oriol Roca. També celebrarem Stockhausen amb un concert que ens portarà per segona vegada a L’Auditori l’Ensemble Ascolta, formació de referència de Stuttgart.

Es realitzarà també el primer projecte de la nostra programació Escenes, amb Demoledora, que uneix a la directora i mediaturga Sara Serrano, l’actor i creador David Climent (loscorderos.sc), el músic i performer Adriano Galante (Seward) i l’arquitecta i dissenyadora Alessia Schoor. Una reflexió crítica al problema de la gentrificació i la indignitat del model d’habitatge de les grans urbes.

Una nova creació de L’Auditori que també veurà la llum durant els propers mesos és l’espectacle del Projecte Educatiu Tutti fan piu, un projecte familiar i escolar inspirat en els sons i les melodies dels ocells i que comptarà amb la direcció musical de Marta Roma i la direcció escènica de Montse Roig. A més, tornarà Ullsclucs, l’espectacle patrimonial del Projecte Educatiu estrenat la temporada passada i que revisita l’Obra del Cançoner de Catalunya (1921-1936) amb arranjaments d’Arnau Obiols.

El Museu de la Música celebra Gerhard al foyer de L’Auditori
Durant el mes de març el Museu de la Música se sumarà a l’Any Gerhard amb l’exposició Tot escoltant Gerhard, que clou la celebració del cinquantenari de la mort de l’autor i que ressegueix, de manera divulgativa, la biografia, l’obra i la personalitat del compositor vallenc. L’exposició, impulsada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, es distribueix en trenta plafons que inclouen diferents elements relacionats amb la seva música i la seva trajectòria vital. Es podrà veure al Foyer de la Sala 1 de L’Auditori coincidint amb la interpretació de La Pesta.

CARREGANT…
Calendari sessions
Sessions del dia

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.