L’Auditori de Barcelona presenta la temporada d’hivern amb una campanya de recolzament a la música

15-Dec-2020 – Aleix Palau

L’Auditori de Barcelona presenta una programació d’hivern formada per 45 produccions que s’articulen en 58 concerts, sempre amb el discurs de la Creació com a epicentre. Una temporada que anirà de gener a març i que comptarà amb grans conjunts, directors, directores i solistes que passaran per l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, la Banda Municipal i les diverses línies de músiques de la casa. A més, la programació d’hivern acabarà amb el Festival Emergents Barcelona, que torna per presentar alguns dels millors talents del futur.

Des de l’inici de la pandèmia, L’Auditori de Barcelona està fent un gran esforç per tal de poder oferir una programació de qualitat i a l’hora garantir la seguretat dels músics i el públic. Són temps difícils per a tothom i també per al sector cultural, per això L’Auditori llança avui una nova campanya institucional per demanar a la societat que faci costat a la música.

El vídeo presenta al pianista Josep Colom interpretant l’ària de les Variacions Goldberg de Johann Sebastian Bach amb el missatge: “La música sempre ha estat al teu costat, ara necessita que tu li facis costat. Tinguem cura de la música”. L’audiovisual vol ser un agraïment per l’esforç de totes les persones que, malgrat les dificultats, continuen acostant-se a L’Auditori per gaudir de la música en directe. De la mateixa manera, també vol fer arribar a aquelles que no poden venir que L’Auditori de Barcelona les necessita i segueix endavant amb la seva tasca per quan puguin tornar-hi.




Iniciarà el trimestre la Banda Municipal de Barcelona el dia 3 de gener amb el tradicional concert de Cap d’Any. El conjunt farà 8 programes, que comptaran amb la direcció de José R. Pascual-Vilaplana, Salvador Brotons, Carlos Ramón i Philippe Bach. Uns concerts dels que cal destacar les estrenes mundials de Les càrregues, de Jordi Cervelló i del poema simfònic Joanot Martorell, l’espasa i la ploma, de Jordi Moraleda. A més, la Banda farà les estrenes nacionals de Berglicht, d’Oliver Waespi i del Concert per a saxofons i conjunt de vent, de David Maslanka, que interpretarà el Kebyart Ensemble en el marc del Festival Emergents.

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya realitzarà 9 programes, entre els quals cal destacar la visita a l’Auditorio Nacional de Música de Madrid el dies 12, 13 i 14 de febrer, dintre d’un intercanvi amb l’Orquesta Nacional de España, que serà aquell cap de setmana a L’Auditori. També és remarcable la gira de país que l’OBC durà a terme amb un concert dedicat a les músiques de Pau Casals, amb obres de Manén i Gerhard, i que tindrà parades a Tarragona el 27 de febrer i al Teatre Kursaal de Manresa el 28 d’aquell mateix mes.

Solistes com la violoncel·lista Sol Gabetta, la soprano Núria Rial, els pianistes Varvara, Josep Colom i Alberto Rosado, la violinista Letizia Moreno, la mezzosoprano Anna Alàs o els directors Leonard Slatkin, Elim Chan, Pablo González, Alexander Liebreich, Duncan Ward, Kerem Hasan i Francesc Prat formaran part d’aquests concerts en els quals hi serà molt present el tema de la Creació des de diversos punts de vista.

A més, l’OBC manté el seu important compromís amb el patrimoni musical català. En aquest sentit, seguirà el seu homenatge a Robert Gerhard en el cinquantè aniversari de la seva mort i s’interpretaràn les Sis cançons populars catalanes, la Simfonia Homenatge a Pedrell i el seu ballet Pandora Suite. A més també farà sonar les Variacions sobre un tema de Chopin (orquestració de Josep Soler) de Frederic Mompou, el Divertimento per a orquestra, op. A-32, de Joan Manén i es durà a terme l’estrena mundial de Nostalgia of light, Yearning for… de Núria Giménez Comas.

Durant els propers mesos, una vintena de concerts es podran seguir en directe a través de L’Auditori Digital. A més, es duran a terme enregistraments pel segell discogràfic de la casa, com les Sis cançons populars catalanes de Pedrell, amb Francesc Prat i Núria Rial. També es gravaran obres de Núria Giménez i Sofía Martínez. De Giménez s’enregistrarà Light Nostalgie, Yearning for… i Ad limen caeli per a orquestra de cambra, i de Martínez el tríptic Mañana -Homenaje a Ligeti, Utopia i A lo lejos.

Seguint amb la programació, L’Auditori de Barcelona rebrà dues primeríssimes orquestres internacionals gràcies a la coproducció amb BCN Clàssics i Ibercamera. D’aquesta manera, amb BCN Clàssics el 10 de març gaudirem de Marin Alsop i l’Orquestra Simfònica de Ràdio Viena, que comptarà amb el violoncel·lista Kian Soltani, que torna a L’Auditori com a solista. Dues setmanes després, el 22 de març, i en el marc d’Ibercamera, serà també el retorn del director Teodor Currentzis i l’Orquestra Simfònica SWR de Stuttgart, que interpretaran La cançó de la terra de Gustav Mahler.

En el camp de la Música Antiga, es parada obligada la visita de Les Musiciens du Louvre, que arriben a la Sala 1 Pau Casals el 16 de febrer amb la direcció d’un dels joves genis del barroc, Francesco Corti, i la fantàstica soprano Emöke Baráth. Interpretaran un programa amb peces sacres de Georg Friedrich Händel.

Pel que fa a la Cambra, seran a L’Auditori de Barcelona el Trio Zen, format per Esther Yoo, Narek Hakhnazaryan y Zhang Zuo, que farà un tour de force amb obres de Schubert, Babajanian i Xostakóvitx, i el prometedor i brillant baríton Andrè Schuen, que interpretarà La bella molinera de Schubert amb el veterà Daniel Heide al piano.

En el terreny de la nova creació, les propostes Sampler Sèries, que es fan amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, ens portaran l’estrena nacional de l’obra In Order to Avoid Disorder, d’Alfredo Costa Monteiro, a més del programa Ludvan ven Beethowig amb obres de Clara Iannotta i Daniel Moreira, interpretat per CrossingLines amb la direcció de Lorenzo Ferrándiz.

Encara dintre de les Sampler Sèries, en un espai per determinar de la ciutat de Barcelona es farà una performance de 8 hores amb el percussionista i creador Ivo Sans que porta per títol Standing and Sitting. Serà el dia 11 de març.

L’apartat de músiques modernes de L’Auditori de Barcelona tindrà una especial rellevància durant la temporada d’hivern amb diverses propostes. En el marc de les Sessions, gaudirem de Revisiting The Godfather, que s’inspirarà en músiques de Nino Rota en clau de jazz. També viurem la presentació del darrer disc de Los Aurora i es rebrà al Lluc Casares Quintet.

Pel que fa al Sit Back, el 26 de febrer serà el torn de Za! & la TransMegaCobla. La unió d’aquestes dues formacions portarà a la Sala 3 Tete Montoliu la seva particular visió de la música mediterrània passada pel filtre de la distorsió i la psicodèlia.

Respecte al Projecte Educatiu de L’Auditori de Barcelona, en aquest trimestre es reposaran els espectacles Pica-So, que dirigeix musicalment Dani Espasa, Maaambo!!!, amb la Banda Municipal, Out of the [cage], amb Frames Percussion, Planeta Clarinet i Els colors del metall.

Un any més, L’Auditori de Barcelona segueix apostant pel talent jove i durà a terme el Festival Emergents Barcelona, amb el suport de Caixa d’Enginyers i Estrella Damm. La proposta es realitzarà del 25 al 28 de març, enguany més concentrada que en edicions anteriors per tal d’adaptar-se a la situació actual. Entre els artistes que visitaran L’Auditori, cal destacar la pianista Alexandra Dovgan (apadrinada de Sokolov), la violoncel·lista Anastasia Kovekina, que toca amb un instrument Guadagnini de 1743 (bronze al Concurs Txaikovski, New Generation Artist de la BBC), la percussionista Vanessa Porter, l’Aris Quartett (ARD Munich, New Generation BBC), el Trio Da Vinci, el Cor Jove Nacional, la Jove Capella, el Kebyart Ensemble (artistes ECHO Rising Stars 21.22) i el jazz de Mar Serra, Pere Navarro i Clara Fiol.

Abonaments d’hivern

Per tal de fer-los més accessibles, L’Auditori de Barcelona ha preparat un abonament d’hivern per a l’OBC que permet fer una tria a la carta de concerts. D’aquesta manera, per la compra d’entrades per a 3 concerts s’aplicarà un descompte del 25%, mentre que per la compra de localitats per a cinc concerts hi haurà un descompte del 30% sobre el preu total.

De la mateixa manera, s’ha creat un abonament per els concerts de la Banda Municipal que ofereix un descompte del 20% per la compra de quatre o més concerts de la temporada d’hivern.

Estrenes mundials

Banda Municipal de Barcelona
Les càrregues, de Jordi Cervelló
Joanot Martorell, l’espasa i la ploma, de Jordi Moraleda

OBC
Nostalgia of light, Yearning for… , de Núria Giménez Comas

Estrenes nacionals

Banda Municipal de Barcelona
Berglicht, d’Oliver Waespi
Concert per a saxofons i conjunt de vent, de David Maslanka

Sampler Sèries
In Order to Avoid Disorder, d’Alfredo Costa Monteiro

Patrimoni musical

Banda Municipal de Barcelona
Dues estampes simfòniques, de Joaquim Serra

OBC
Divertimento per a orquestra, op. A-32, de Joan Manén
Sis cançons populars Catalanes, de Robert Gerhard
Simfonia Homenatge a Pedrell, de Robert Gerhard
Variacions sobre un tema de Chopin (orquestració de Josep Soler), de Frederic Mompou

CARREGANT…
Calendari sessions
Sessions del dia

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.